!

Opmerkingen: hole 2 en 10 zijn ingekort (nu par 3) . Algemeen Rookverbod.

Laatste wijziging baanstatus: 15 juni 2024

De baan is open

Qualifying ronde mogelijk

Trolleys toegestaan

Buggy's toegestaan

Putting green open

Driving range open

Zomer greens

Baanstatus  >

Nieuwsberichten 2024 Commissie Natuur

31-05-2024 Koning Konijn en het belang voor het duinlandschap

In 2022 promoveerde onze huisecoloog Harrie van der Hagen op de unieke rol van het konijn voor het duinlandschap. Dit jaar studeert Diederik Soffers (hopelijk) af, mede op basis van zijn onderzoeken naar het gedrag van konijnen op ons terrein. Beide onderzoekers hebben ons laten zien, dat ons terrein unieke eigenschappen heeft, met heel bijzondere flora en fauna als gevolg ….. of is het andersom????

Op 19 juni verzorgen zij samen de inhoud van een avond rondom het thema “Duinlandschap en de rol van het konijn”. Het programma ziet er als volgt uit:

19:00 start

Presentatie onderzoeksresultaten – door Diederik Soffers: Diederik presenteert zijn onderzoek, waarbij hij onder andere een inventarisatie van konijnenburchten heeft gedaan. Hij gaat in op de (mogelijke) invloed van lokale omstandigheden op de vestiging van konijnen.

Inleiding duinlandschap en de vorming van ons terrein – door Harrie van der Hagen: Onze huisecoloog Harrie van de Hagen schetst hoe ons terrein aan de kust in de afgelopen eeuwen vorm heeft gekregen. Hij gaat in op de specifieke betekenis van duingrasland en waarom ons terrein zo’n unieke flora en fauna herbergt.

Wandeling: Onder leiding van Harrie en Diederik maken we een wandeling van circa een uur waarbij we in de praktijk zien, hoe terreinomstandigheden (geomorfologie), flora en fauna (specifiek konijnen) op elkaar inwerken.

21:00 einde

Aanmelden svp voor 12 juni via een email naar Marieke van Rhijn m.van.rhijn@xs4all.nl

Afhankelijk van het aantal deelnemers bepalen we de locatie van de sessie.

17-05-2024 Birdwatching Day

Afgelopen zaterdag zijn we in het kader van de NGF Birdwatching day weer met een groep leden (en partners) de baan in gegaan om te genieten van de vele broedvogels en trekvogels op ons terrein. Het was een prachtige dag en met 25 deelnemers hebben we 50 verschillende vogels gezien en gehoord. Na afloop kregen we een ontbijt van Kevin en speelden enkele deelnemers nog 9 holes golf.

We hebben onder andere genoten van het nachtegalen concert bij de parkeerplaats, we zagen een overtrekkende lepelaar en de koekoek hoorden we zijn eigen naam roepen in de verte. Leuk was ook het toetje waar we na afloop nog op werden getrakteerd op het terras. Onder het genot van een drankje zagen we een paartje witte kwikstaarten af en aan vliegen met een snavel vol insecten. Onder de zonnepanelen lijken ze succesvol een nestje met jongen groot te brengen.

26-04-2024 Birdwatching 11 mei (aankondiging)

De ruim 125 leden die deelnemen aan de whatsapp groep ‘gespot’ zullen het in de app al hebben gezien: de vogels op onze baan hebben de lente in de bol. Diverse broedvogels laten zich juist in deze tijd van het jaar van hun mooiste kant zien en horen. Zo proberen de mannetjes concurrenten te verjagen en vrouwtjes te versieren. Door onze locatie langs de kust en de combinatie van open duin en duinbos is er op onze baan een breed scala aan vogels te bewonderen.

Wil je deze avifauna van de Noordwijkse zelf ook eens goed beleven, dan kan je op 11 mei onder deskundige begeleiding van leden van de Vereniging voor Natuur- en Vogelbescherming Noordwijk (“VNVN”) mee de baan in. Geniet van de zang van de nachtegaal en de zanglijster, leer het verschil herkennen tussen de fitis en de tjiftjaf en krijg uitleg over de monitoring en bescherming van vogels in de Noordwijkse duinen.

We verzamelen op zaterdag 11 mei om 6 uur (vogels zijn nu eenmaal in de vroege ochtend het meest actief) en maken dan in groepjes een wandeling door de baan. Na afloop serveert het team van Kevin een ontbijtje. Voor degenen die dat leuk vinden kan er aansluitend nog 9 holes worden gespeeld. Starttijden zijn daarvoor gereserveerd.

De zang van de vogels horen gaat zeker lukken, maar wil je ze ook mooi zien dan raden wij aan om een verrekijker mee te brengen. Heb je die nou niet, ook geen probleem. Er zijn altijd verschillende verrekijkers aanwezig in de groep die kunnen worden geleend.

Aanmelden: per email bij Marieke van Rhijn: m.van.rhijn@xs4all.nl.
Verzamelen: 11 mei om 6:00 uur op de parkeerplaats.
Kosten: 12,50 euro (ontbijt).
Meenemen: verrekijker.

Ook indien je wilt worden toegevoegd aan de whatsapp groep ‘gespot’ kan je een e-mailtje sturen naar Marieke. In deze whatsapp groep komen met regelmaat mooie natuur waarnemingen voorbij uit de baan (meestal met foto en toelichting).

01-03-2024 Konijnenburchten in beeld

Deze week is Diederik Soffers gestart met zijn onderzoek naar de konijnenburchten op ons terrein. Diederik is vierdejaars student aan de Aeres Hogeschool Almere, en doet dit onderzoek in het kader van zijn laatste jaar toegepaste biologie.

Met het onderzoek naar de burchten (de holenstelsels waar families van konijnen verblijven) proberen we meer te weten te komen over de exacte verblijfplaats en de wisselwerking tussen de aanwezige omgevingsfactoren. Omdat de burchten zich vooral in (diepe) rough bevinden, zal hij zich niet snel in een speellijn bevinden, maar de komende weken graag even alert bij die ene afzwaaiende bal. Eind maart verwachten we dat Diederik met het veldonderzoek klaar is.

12-01-2024 Hoogwater in de duinen

Met enige spot zeg ik op hole twee vaak tegen mijn gasten van de polderbanen: “Kijk, daar in de verte rechts, onze waterhindernis!” De laatste tijd laat ik dat achterwege, onze baan is immers zelf bijna aan het “verworden” tot een polderbaan. De vele regen en de hoge grondwaterstand speelt onze baan danig parten. Onze Coursemanager Richard schreef er al over in de vorige nieuwsbrief. Het is iets wat op dit moment in het hele duingebied speelt en wat veel vragen oproept, vragen die voor een deel hier beantwoord worden in een goed artikel op de website Nature Today. Interessant om te lezen. Sowieso een mooie website voor iedereen die in natuur geïnteresseerd is. Meld je aan en je wordt regelmatig via de mail op de hoogte gehouden van allerlei nieuws over de natuur wereldwijd.

Sluit venster